11 września 2014

PRZEPISY BEZGLUTENOWE

13:02

Share it Please
Witajcie!

Dziś drugi z  postów w ramach kampanii z Sonko. Zaprezentujemy w nim Wam kilka propozycji dań bezglutenowych wraz z obliczoną wartością energetyczną oraz odżywczą przepisów.
Zapraszamy!




Ryż na mleku z owocami
(1 porcja)

Kcal:403
Białko:9g
Tłuszcze:3g
Węglowodany:84g
Błonnik:7g





Składniki:

-ryż jaśminowy Risana, przed ugotowaniem- 50g (pół woreczka)
-mleko spożywcze 2%/ mleko roślinne- pół szklanki
-miód- łyżeczka
-jabłko- pół małej sztuki
-śliwka- 2 szt
-brzoskwinia- pół średniej sztuki
-imbir w proszku- szczypta

Przygotowanie:

Do małego rondla wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim miód, imbir  i zagotowujemy. Następnie dosypujemy ryż, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Owoce myjemy i kroimy w małą kostkę, gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy je do garna i gotujemy razem, mieszając, aż ryż będzie już całkiem miękki. Gdyby całość była zbyt gęsta i zaczęła się przypalać to należy dolać do garnka odrobinę przegotowanej wody.


Wafle ryżowe z awokado i łososiem
(1 porcja)

Kcal:235
Białko:10g
Tłuszcze:14g
Węglowodany:18g
Błonnik:4g



Składniki:

-2 wafle ryżowe- u nas Sonko z cynkiem
-awokado- pół standardowego owocu
-łosoś wędzony- 30g
-szczypiorek, natka pietruszki- do dekoracji






Nadziewana papryka
(2 sztuki)

Kcal: 498
Białko: 20g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 65g
Błonnik: 19g





Składniki:

-papryka czerwona/żółta- 2 sztuki średniej wielkości (400g)
-ryż naturalny, u nas firmy Risana (przed ugotowaniem)-50g
-pieczarki-6-8szt
-cebula- mała
-olej rzepakowy- łyżeczka
-jajko
-szczypta soli, pieprz

Sos:
-pomidory- 2 średnie sztuki
-cebula- łyżka pokrojonej w kostkę
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy [najlepiej domowej roboty]- łyżka
-szczypta soli, pieprz, bazylia
-olej rzepakowy-łyżeczka

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, następnie wykrawamy gniazdo nasienne, tak by nie uszkodzić całego warzywa. Ryż gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, odcinany końcówki i ścieramy je na tarce o dużych otworach. Cebulę obieramy, następnie kroimy w niewielką kostkę.  Na patelni podgrzewamy olej, następnie smażymy na nim cebulę, później dokładamy pieczarki i podsmażamy wszystko razem. Studzimy. Do miski przekładamy ugotowany ryż, następnie dodajemy wystudzone pieczarki oraz jajko. Całość doprawiamy i mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Wkładamy je do garnka (nadzieniem do góry), podlewamy wodą do połowy wysokości, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, aż papryka zmięknie.
Sos:
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Gdy skórka zacznie odchodzić, odlewamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy cebulę, na koniec dorzucając pokrojony drobno czosnek. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie, doprawiamy do smaku. Podsmażamy, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, chwilę jeszcze podgrzewamy i gotowe.


Kulki ryżowe
(3 szt)

Kcal:237
Białko: 5g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 4g


Składniki:

-ryż dziki Risana- 30g przed ugotowaniem
-masło orzechowe, domowej roboty [przygotowane jedynie z orzechów ziemnych]- łyżka
-sałata- 3 liście
-szczypta soli


Przygotowanie:


Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy. Następnie mieszamy z masłem orzechowym i formujemy małe kulki. Podajemy na liściu sałaty.



Potrawka z cukinii
(4 porcje)

Wartość energetyczna 1 porcji:
Kcal: 234
Białko: 6g
Tłuszcze:4g
Węglowodany: 42,5g
Błonnik: 7g




Składniki:

- 1 średnia, żółta cukinia
- 1 średnia, zielona cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1  średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- przyprawy : sól, pieprz, imbir
- 2 woreczki ryżu 3 kolory Risana
- woda mineralna

Przygotowanie: 

1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy ze szczyptą imbiru (najlepiej w garnku, ponieważ później dodamy do niej resztę warzyw) na rozgrzanej oliwię do uzyskania złocistego odcienia.  Następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię, zarówno zieloną jak i żółtą, jednocześnie dodajemy około ¾ szklanki przegotowanej wody. Dusimy do czasu uzyskania miękkości – ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pomidory, pokrojone kostkę, wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut. Do zagęszczenia potrawki użyłam mąki ziemniaczanej rozrobionej w 100 ml (około pół szklanki) wody mineralnej. Mączny roztwór wlewamy do gotującej się potrawki i szybko mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.  

2. Potrawkę podajmy z ryżem, który gotujemy według instrukcji z opakowania. Do tej potrawy użyłam 3 kolorowego ryżu Risana, choć idealnie sprawdzi się również dziki, który doda orientalnego wyrazu całej potrawie.


Pozdrawiamy Was,
Patrycja i Beata

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )