1 września 2014

MUFFINY ŻYTNIO-PSZENNE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

14:26

Share it Please
Witajcie!

Dziś mamy dla Was przepis na wytrawne muffiny żytnio-pszenne, które piekłyśmy na spotkanie poznańskich blogerów.

Zapraszamy!



Składniki na 14 szt:

SKŁADNIKI SUCHE:
-mąka żytnia, ja użyłam typu 1150- 1,5 szkl
-mąka pszenna typu 600- 1,5 szkl
-proszek do pieczenia- łyżeczka
-sól- pół łyżeczki
-pieprz- pół łyżeczki
-bazylia suszona lub świeża
-oregano

SKŁADNIKI MOKRE:
-mleko 2%- 3 szkl
-olej rzepakowy/oliwa z oliwek- 1/4 szkl lub nieco więcej
-jajko r.L- 2 szt

DODATKI:
-pomidory suszone- 75g (bez zalewy)
-oliwki zielone lub czarne- 50-70g 
-szczypiorek- pęczek
-słonecznik łuskany- 1-2 łyżki

Przygotowanie:

1. Szykujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy produkty suche, mieszamy. Do drugiej przekładamy składniki mokre i również mieszamy.
2. Dodatki kroimy w mniejszą kostkę.
3. Łączymy zawartość dwóch misek, następnie dodajemy dodatki i całość mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami, następnie napełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25min w temp. 180 st.C. [po upływie 25min wbijmy w muffinkę wykałaczkę i sprawdźmy czy patyczek jest suchy. Jeśli tak, to będzie to oznaka upieczenia ciasta. Przy takiej ilości dodatków pieczenie może zająć więcej czasu niż w przypadku tradycyjnych, słodkich muffin].

Gotowe!

Pozdrawiam Was,
Beata 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )