24 sierpnia 2014

PRZECIER POMIDOROWY

19:11

Share it Please
Witajcie!

Niestety, od jakiegoś czasu pogoda już nas nie rozpieszcza, tak jak w pierwszej połowie wakacji, ale z drugiej strony jest to idealna okazja do przygotowywania domowych przetworów, które z pewnością świetnie sprawdzą się podczas takich chłodnych dni. Jako, że uwielbiam pomidory w każdej postaci, postanowiłam przygotować właśnie coś z ich użyciem. Mam nadzieję, że też je uwielbiacie!





Przecier pomidorowy (około 3 małe słoiczki)

- 5-6 pomidorów
- świeża bazylia
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek


1. Do zagotowanej wody, wkładamy na około 3 minuty nieobrane pomidory, następnie ściągamy z nich skórkę. Jeśli zajdzie taka konieczność, trzymamy pomidory trochę dłużej aż skórka będzie łatwo od nich odchodzić.

2. Obrane pomidory kroimy w kostkę i od razu umieszczamy na wcześniej przygotowanej patelni z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy chwilę a następnie dusimy na średnim ogniu, przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone listki bazylii, zioła prowansalskie, szczyptę soli, pieprz i ewentualnie kilka kropelek oliwy z oliwek - mieszamy i jeszcze chwilkę podgotowujemy. Gdy pomidory ostygną, miksujemy je na przecier i gotowe!

Szybko i smacznie!


Pozdrawiam
Patrycja




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )