26 sierpnia 2014

FASOLKA W POMIDORACH

11:45

Share it Please
Witajcie!

Na dworze zrobiło się naprawdę zimno, więc jest to idealny moment, żeby zaprezentować Wam przepis na wspomnianą już na Fb fasolkę w pomidorach :)



Składniki na 3-4 porcje:

-fasolka "Piękny Jaś"- 250g (suchego produktu)
-pomidory- 4 duże szt
-czosnek- 2 ząbki
-cebula- 2 średnie szt
-masło (najlepsze byłoby klarowane)/olej rzepakowy- 1-1,5 łyżki
-majeranek, oregano, odrobina soli, pieprz
-soda oczyszczona- łyżeczka


Przygotowanie:

1. Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
2. Rano odlewamy wodę z fasolki, umieszczamy ją w garnku, zalewamy chłodną wodą i gotujemy z dodatkiem sody do miękkości. Powinno zająć to ok. 45-60 min.
3. Pomidory myjemy, następnie nacinamy je na krzyż (na ok. 0,5 cm), umieszczamy je w garnku, zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż skórka zacznie od nich odchodzić.
4. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem.
5. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażanej cebuli z czosnkiem. Dodajemy przyprawy, podlewamy całość odrobiną gorącej wody, przykrywamy i dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać. 
6. Gdy pomidory będą już gotowe, zdejmujemy je z palnika, lekko przestudzamy i miksujemy za pomocą blendera na gładki płyn (lub częściowo gładki, jeśli lubicie cząstki pomidorów). Jeśli nie macie blendera to miękkie pomidory możecie rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków : )
7. Gdy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją. Sos pomidorowy umieszczamy z powrotem na palniku, dodajemy fasolkę, chwilę razem dusimy i gotowe :)

Mój sposób na fasolkę w pomidorach. A jaki jest Wasz?

Pozdrawiam Was,
Beata

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )