25 lipca 2014

SUFLET BANANOWY

11:45

Share it Please
Witajcie!

Dziś mamy dla Was przepis na zapowiadany niedawno suflet bananowy. Jeśli dysponujecie dojrzałymi bananami i jajkiem to ten przepis jest dla Was :)

Zapraszamy!



Składniki na 2 suflety:

-1 dojrzały banan
-2 małe lub 1 duże jajko
-miód- łyżeczka
-mąka ziemniaczana- łyżka
-masło- do wysmarowania kokilek

Przygotowanie:

1. Kokilki (ew. ceramiczne filiżanki o grubych ściankach) smarujemy cienko masłem, odstawiamy do lodówki.
2. Banana pozbawiamy skóry i rozdrabniamy widelcem.
3. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko/a dodajemy do banana, następnie mąkę ziemniaczaną i miód. Dokładnie mieszamy.
4. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy bananowej i powtórnie delikatnie mieszamy.
5. Foremki wyciągamy z lodówki, wypełniamy je masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 10-12 min bez termoobiegu.

Gotowe!

Pozdrawiam Was,
Patrycja

5 komentarze:

  1. Na ile porcji to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję :) Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiał pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )