9 lipca 2014

JOGURT OWSIANY Z OWOCAMI

10:47

Share it Please
Witajcie!

Niedawno na Fb pokazywałam Wam jogurt owsiany, który zwrócił moją uwagę. Przepis znalazłam na stronie Weganie, zajrzyjcie tam przy okazji ; )


Jogurt ma gęstą konsystencję, powiedziałabym, że nawet nieco zawiesistą. Smak jest bardzo oryginalny, chyba wcześniej nie próbowałam czegoś, co smakowałoby podobnie. Najlepiej smakuje z owocami i np. domowym dżemem lub miodem.

Składniki na 2 porcje:

-100g płatków owsianych, zwykłych
-woda mineralna
-ulubione owoce- u mnie- banan i nektarynka
-orzechy/ziarna- u mnie orzechy włoskie oraz siemię lniane
-dżem truskawkowy/miód- ilość według upodobań, u mnie na porcje wyszło ok. 1 łyżki

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do SZKLANEJ/CERAMICZNEJ miseczki i zalewamy wodą (ma być jej nieco więcej niż płatków, ma je przykrywać). Miskę nakrywamy talerzem i odstawiamy na ok. 12h. Po tym czasie płatki dokładnie miksujemy, ewentualnie dodając wodę, gdyby całość była zbyt gęsta. Powtórnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie parapet) na 1-2 dni, by jogurt owsiany sfermentował. Ja swój uznałam za gotowy po 1 dniu, nie lubię zbyt kwaśnych produktów. Jeśli Wy lubicie, to możecie pozostawić go nieco dłużej.

Sam jogurt nie powala symfonią smaków, jak dla mnie. Jednak z dodatkami jest naprawdę fajną propozycją deserową, tym bardziej po schłodzeniu.

Pozdrawiam Was,
Beata

4 komentarze:

  1. Becia a masz zdjecie konsystencji samego jogurtu? Ciekawi mnie to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. płatki właśnie odstawiłam, żeby się namoczyły :) kolejna świetna propozycja na zdrowe śniadanko :) a teraz tyle pysznych owoców do wyboru :D aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato to moja ulubiona pora roku pod każdym względem ;)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam pyszną granole, a jogurt owsiany już się chłodzi :) cos czuje ze jutro sniadanie będzie wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )