3 czerwca 2014

MUSLI

12:09

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was kolejny szybciutki post z musli, które przygotowuje co jakiś czas. A Wy jecie musli? Z czego komponujecie? Podzielcie się to zrobimy sobie zbiorczy post z propozycjami : )



Składniki: [ilość porcji jest trudna do określenia, na moje oko jest to min. 15 porcji ]

-płatki owsiane- 200g
-słonecznik łuskany-100g
-rodzynki suszone-100g
-żurawina suszona-100g
-wiórki kokosowe- 50g
-siemię lniane- 50g
-orzechy laskowe-50g




Jak przygotować?

1. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe, pokrojone orzechy laskowe oraz siemię lniane. Rozkładamy równomiernie i pieczemy w piekarniku w temp. 170 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 15 min. Należy jednak pilnować blaszki, by wiórki kokosowe się nie spaliły. Jak zacznie pachnieć to zbliżcie się do piekarnika, by móc kontrolować cały proces. Ma być lekko przypieczone, ale nie spalone.
2. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całość studzimy. Następnie mieszamy z suszonymi owocami i przekładamy do pojemnika. Najlepiej zostawić pudełko na jakiś czas otwarte, żeby mieć pewność, że wszystko ostygło, po tym czasie dobrze je zamykamy i jemy!!

Idealne z jogurtem i owocami :)




Pozdrawiam Was,
Beata


3 komentarze:

  1. też robię musi w domu, nie kupuje gotowych ze względu na bardzo dużą zawartość cukru, lepiej poświęcić czas i zrobić coś samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiąc swoje domowe musli zawsze dodaję też miodu, żeby wyszło troszkę posklejane i zrobiły się granulki.

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy takie nieugotowane płatki owsiane nie będą ciężko strawne ?

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )