24 kwietnia 2014

ZAMRAŻANIE ŻYWNOŚCI - ZASADY

21:30

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was post,  który wybraliście w fejsbukowym głosowaniu. 

Zapraszam : )

Autor:Ragesoss, źródło: Commons Wikimedia

Pewnie każdy z nas jest w stanie wytłumaczyć czym jest mrożenie. Jest to proces, który można by opisać skomplikowanymi technicznymi słowami, ale myślę, że na potrzeby naszego bloga wystarczy stwierdzenie, że zamrażanie żywności jest sposobem konserwacji, który ma przedłużyć żywotność żywności, zapobiec psuciu i rozwojowi drobnoustrojów. 

Mrożenie a wartość odżywcza produktów

Mrożenie to dobry sposób konserwowania żywności. Po pierwsze nie trzeba używać do niego dodatkowych substancji konserwujących a po drugie wartość odżywcza zamrażanych produktów jest całkiem dobra. Podczas zamrażania dochodzi głównie do utraty witaminy C, co związane jest z koniecznością blanszowania( dla zachowania koloru, konsystencji) niektórych produktów przed zamrożeniem. Jednak należy zauważyć, że warzywa czy owoce mrozi się praktycznie zaraz po zbiorze i właściwym przygotowaniu, dlatego mrożonki zachowują dużo cennych składników odżywczych. Poza tym mrożenie nie powoduje w mięsie i rybach strat białka oraz witaminy A,D. Należy jednak zauważyć, że w procesie rozmrażania często dochodzi do utraty witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Co można mrozić a czego nie?

Generalnie, mrozić można naprawdę wiele produktów. Począwszy od produktów świeżych tj. mięso, ryby, większość owoców, warzyw, zioła po dania gotowe tj. pierogi, pieczone mięsa, chleb, ciasta, wędliny, różnorakie farsze, twarde sery itp.
Są jednak produkty, których nie powinniśmy zamrażać, związane jest to faktem, iż tworzenie się kryształków lodu mogłoby wpłynąć na  ich strukturą komórkową. Są to np. jogurty, śmietana, majonez,  miękkie sery np. serek wiejski, ugotowane produkty skrobiowe tj. makaron, ryż, ziemniaki oraz nie poleca się mrożenia niektórych warzyw całości np. ogórka. Nie mrozimy również jajek w skorupkach.

Jak przygotować produkt do zamrożenia?

1. Na samym początku najlepiej rozdzielić produkty na mniejsze części tzn. najlepiej nie mrozić w jednym woreczku/pojemniku 5 udek z kurczaka, bo potem możemy mieć problem w momencie gdy chcemy wyjąć tylko jedno. 
2. Należy przygotować produkty tak, by nie posiadały zbędnych łupin, skór, widocznego tłuszczu itp.. 
3. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć produkty przed zamrożeniem i je potem osuszyć. W przypadku warzyw często wymagany jest również proces  blanszowania. 
4. Należy również pamiętać, by nie mrozić ciepłych pokarmów, przed włożeniem ich do zamrażarki zadbajmy o to, by je dobrze schłodzić. 
5. Produkty układajmy ciasno w zamrażarce, jeden obok drugiego. 
6. Temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18 st.C.

Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?

Poniżej wklejam Wam tabelkę z popularnymi produktami i czasem przechowywania ich w zamrażarce. Należy jednak pamiętać, że żywność należy przechowywać we właściwych warunkach i odpowiedniej temperaturze ( w naszym przypadku -18 st.C), by zachowała pełnię swoich właściwości. 

Tabela została przygotowana na podstawie Food Storage GuideAnswers the Question . . . napisanego przez J. Garden-Robinson. Znajdziecie go klikając w ten link. Warto tam zajrzeć, gdyż w tej publikacji wyszczególniono bardzo dużo produktów, ja ujęłam tylko kilka.




Jak rozmrażać?

Wszystko zależy od produktu. W przypadku mrożonych warzyw, które chcemy przygotować w postaci jarzynki wystarczy warzywa wrzucić do gotującej się wody. W przypadku mięsa zaleca się powolne rozmrażanie w lodówce, co pozwoli na wyeliminowanie zagrożenia zatruciem pokarmowym oraz korzystnie wpłynie na zachowanie walorów mięsa. W przypadku owoców, warto nie rozmrażać ich do końca (ze względu na dużą ilość wody) i w takim stanie dorzucić np. do ciasta, które będziemy piekli. Ja osobiście w lecie używam mrożone owoce, miksując je bezpośrednio z jogurtem/kefirem na mrożonego shake'a :)

Należy również pamiętać, że produktu rozmrożonego nie wolno ponownie zarażać ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego.

To chyba tyle, pewnie o czymś zapomniałam, więc zadawajcie pytania w komentarzach : )

Pozdrawiam Was,
Beata

_____________________
Źródła:

1. J. Garden-Robinson:  Food Storage GuideAnswers the Question . . . 
http://www.ag.ndsu.edu/pubs/yf/foods/fn579.pdf
2. Zamrażanie produktów spożywczych- IŻŻ
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=127

3 komentarze:

  1. Mi tematyka mrożenia produktów spożywczych nie jest obca, ale wiem, że wiele osób miewa problem z poprawnym przygotowaniem produktów do mrożenia.
    Ciekawy wpis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy słyszała Pani kiedyś o czymś takim, że podobno mrożone warzywa gniją w przewodzie pokarmowym? Nie jestem pewna, ale chyba chodziło o ugotowanie wcześniej warzywa, a następnie zamrożone. Może coś w tym być?

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )