25 marca 2014

ZAPIEKANA CUKINIA

08:27

Share it Please
Witajcie,
może pogoda nas dziś nie rozpieszcza, jednakże w mojej kuchnii wiosna pełną parą. Codziennie warzywa i warzywa, co mnie oczywiście bardzo cieszy. Już nie mogę się doczekać, kiedy w całym mieście zawitają stragany z owocami, szczególnie z truskawkami. Ach.... muszę uzbroić się w cierpliwość, tymczasem co powiecie na łódeczki z cukinii? :D



Zapiekana cukinia (2 szt)
- cukinia
- 2 małe pomidory
- 2 pieczarki
- łyżeczka oleju
- przyprawy (sól, pieprz, oregano)

Przed gotowaniem - wszystkie warzywa myjemy, cukinię przekrajamy na pół i lekko wydrążamy z środka (coś na wzór łódeczki). Przed włożeniem do piekarnika (180 stopnii, około 10 minut), można natrzeć ją czosnkiem, by miała wyrazistszy smak. W czasie, gdy cukinia się jeszcze podpieka - przygotujemy resztę warzyw. Pomidory kroimy w kostkę a pieczarki i pozostałości z wydrążania cukinnii -  w plasterki. Wszystko dusimy początkowo pod przykryciem na wspomnianej łyżccę oleju, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, oregano), mieszamy i zdejmujemy z kuchenki. Uważamy by nie rozgotować warzyw, szczególnie pomidorów, które szybko stają się nieapetyczne w wyglądzie. 
Gdy farsz jest już gotowy, wyciągamy łódeczki z piekarnika i je wypełniamy. Następnie wszystko ponownie zostanie poddane obróbce termicznej (180 stopnii, około 5-6 minut-  funkcja pieczenia od góry). Najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym, który również dostępny jest na blogu.



GOTOWE!!!

Pozdrawiam Was,
Patrycja

1 komentarze:

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )