23 marca 2014

RAZOWE BABECZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I RODZYNKAMI

09:16

Share it Please
Witajcie!

Dziś mamy niedzielę, dlatego na blogu pojawia się słodki post :) Jednocześnie chciałabym Wam przypomnieć o zgłoszeniach do akcji "Zmagania z dietą - na wiosnę" (po prawej stronie jest odnośnik).

Zapraszam!


Co będzie potrzebne? 
(wg proporcji, używajcie do odmierzania cały czas tego samego naczynia)

-mąka pszenna razowa (pełnoziarnista)- szklanka 



-płatki owsiane zwykłe- szklanka


-mąka pszenna tortowa- szklanka


-rodzynki - 2 łyżki


-mleko 2%- szklanka

-jajka r.L - 2 szt


-olej rzepakowy- 2 łyżki


+ coś do posłodzenia: miód/cukier trzcinowy/stewia itp. - ja użyłam akurat 2 łyżki zwykłego cukru, bo wszystko inne mi się pokończyło.
+ soda oczyszczona- pół łyżeczki

Jak przygotować?

-składniki mokre (jajka, mleko, olej) mieszamy ze sobą:


-składniki suche (mąki, płatki owsiane, rodzynki, słodzidło, soda oczyszczona) mieszamy w osobnej misce:


-następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i przelewamy ciasto do foremek na mufinki, babeczki itp.  Można je posypać ulubionymi dodatkami w postaci tartych orzechów lub wiórków z gorzkiej czekolady. Jednak jest to dodatek opcjonalny.
-pieczemy w trybie konwencjonalnym w 200 st.C przez ok. 15-20 min.




 Gotowe!

Pozdrawiam Was,
Beata



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )