20 marca 2014

OMLETY Z WARZYWAMI

12:00

Share it Please
Witajcie,
za oknem piękna pogoda, więc na obiad musi być coś wiosennego. Tym razem postanowiłam zrobić omlety z warzywnym środkiem. Kolorowo i smacznie !



Omlety z warzywnym środkiem ( 2 szt)
- 2 jajka
- łyżka mąki (żytniej, razowej, pszennej)
- pomidor 
- pół cukinii
- 2 pieczarki
- łyżka oleju (do duszenia warzyw)
- przyprawy (oregano, pieprz, sól)

1. Umyte i pokrojone warzywa (cukinia w półtalarki, pomidor w kostkę a pieczarki w plasterki) dusimy początkowo pod przykryciem na wspomnianej łyżcę oleju, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, oregano), mieszamy i zdejmujemy z kuchenki. Uważamy by nie rozgotować warzyw, szczególnie pomidorów, które szybko stają się nieapetyczne w wyglądzie. 

2. Do miseczki wbijamy dwa jajka, prócz tego dodajemy łyżkę mąki i przyprawy (w szczególności oregano, pieprz i mniej niż szczyptę soli). Składniki łączymy ze sobą i pierwszą część ciasta wlewamy na patelnię ( z całego ciasta wychodzą 2 omlety wielkości małego talerza i tym razem bez tłuszczu, jeśli ktoś nie posiada patelni, na której można smażyć bez oleju - to polecam wykorzystać piekarnik, wychodzą podobne i bez użycia zbędnego tłuszczu), zarumieniamy z obu stron ! 

Na koniec wystarczy do gotowych omletów dodać warzywa i zgiąć na pół. Gotowe !
Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym :D


Pozdrawiam Was cieplutko ze słonecznego Poznania,
Patrycja 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )