17 marca 2014

OBIAD NA WYNOS

08:35

Share it Please
Witajcie,
może i za oknem pogoda lekko się zepsuła, to w mojej kuchni zapanowała wiosna. Codziennie porcja warzyw, jak pewnie zauważyliście - kocham cukinię i coraz częściej pojawia się ona w moich przepisach. Co to będzie jak przyjdzie lato, tyle krajowych warzyw i owoców, już nie mogę się doczekać. Może i w tym roku moje jedyne drzewo owocowe, w koću podaruje mi jakiś owoc :D Rozmarzyłam się w moich planach, a przecież obiecałam Wam przepis na kolejny słoiczkowy obiad. Dodawałam już podobny
, aczkolwiek teraz dodałam cukinię i ryż.



Wiosenny słoiczek (2-3 porcje)
- 50g ryżu (ja użyłam jaśminowego, jednakże może być to naturalny lub zwykły)
- mały brokuł
- średnia cukinia
- około pół szklanki mleka (około 150 ml)
- około 300 ml wody
- łyżka mąki (żytnia, pszenna...)
- przyprawy (sól, pieprz, organo)
- łyżka oleju (ja używam oleju o smaku pomidorowym z bazylią)

Warzywa myjemy i kroimy, w przypadku cukini na póltalarki a brokuła na mniejsze różyczki. 
Na rozgrzany w garnku olej dodajemy warzywa, wszystko lekko przysmażamy z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, oregano - około 5 minut), uważając by nic się nie przypaliło. Gdy nasze warzywa są już lekko zarumienione, dodajemy trochę więcej niż pół szklanki wody i przykrywamy przykrywką, gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i mieszamy, gdy woda odparuje - dodajemy ryż i resztę wody (przykrywamy garnek). Pamiętajmy o mieszaniu, by składniki się nie przypaliły. W trakcie, gdy warzywa się jeszcze gotują, wykorzystamy do zrobienia sosu. Do szklanki z mlekiem dodajemy łyżkę mąki, szczyptę soli, pieprz - wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy, czy ryż jest dostatecznie miękki i wchłonął nadmiar wody  - jeśli tak, to dodajemy nasz zaczyn sosu i staramy się delikatnie połączyć składniki, chwilka mieszania ... 
I gotowe !!!

Pozdrawiam Was, 
Patrycja

1 komentarze:

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )