13 listopada 2013

KANDYDOZA (DROŻDŻYCA) - CZYM JEST I JAKIE JEST POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE?

15:54

Share it Please
Witajcie!

Chyba regułą staje się powoli to, że raz w tygodniu ląduje na blogu jakiś wpis bardziej naukowy. Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni i chcecie je czytać. Napiszcie mi proszę w komentarzach co myślicie na ten temat, no i przede wszystkim o czym chcielibyście jeszcze przeczytać.

Zapraszam do lektury!


A:James Heilman, MD




Candida albicans (bielnik biały) to drobnoustrój, który zasiedla jelita każdego z nas zaraz po urodzeniu. Nie jest może go bardzo wiele w naszym ustroju, ale na pewno na tyle dużo, że zmieniające się warunki środowiskowe: zanieczyszczenie powietrza, przyjmowane leki, środki konserwujące, stres, antybiotyki są w stanie na tyle przeorganizować nam układ immunologiczny, że Candida albicans może zacząć się namnażać.


Czym grozi nadmierne namnożenie się Candida albicans?


A no tym, że namnażający się drobnoustrój powoduje zablokowanie miejsc z enzymami pokarmowymi, co uniemożliwia trawienie produktów. Skutkuje to powstawaniem przede wszystkim kłopotów trawiennych, wzdęć, gazów, bólów brzucha i złogów w jelitach. Co gorsza, przez zaburzenia trawienia i brak poprawnego rozkładu produktów można wygenerewać sobie poważne niedobory witamin i składników mineralnych, pomimo tego, że odżywiamy się zdrowo.


Drożdżyca- jakie daje objawy?


Jest ich naprawdę dużo i mogą dotyczyć całego ustroju[ na podstawie: Jak pokonać kandydozę? Shirley Trickett]:


-przewlekłe zmęcznie
-choroby skóry, płuc
-ból gardła
-alergie
-nietolerancje pokarmowe
-bóle stawów i mięśni
-choroby dotyczące narządów płciowych
-otyłość i niemożność zredukowania masy ciała pomimo stosowania diety odchudzającej
-gromadzenie płynów
-rozchwiana gospodarka hormonalna
-czasami również niedobór masy ciała
-infekcje ucha itd.

Jak rozpoznać?

Jest kilka testów diagnostycznych, które pozwolą nam na rozpoznanie drożdżycy, jednak ze względu na nieswoistość objawów jest ją dość trudno wykryć. Chyba jednym ze skuteczniejszych badań jest zrobienie posiewu z kału na konkretne gatunki Candida lub gdy zmiany np. naloty w jamie ustnej, gardle już powstaną to świetnie widać je w badaniu endoskopowym. Nie będę się zagłębiać w istotę tych testów i sposób badania, bo się na tym, aż tak dobrze nie znam. Wymienię Wam je jednak, jeśli ktoś odczuję potrzebę zgłębienia wiedzy w tym temacie to łatwo potrzebne informacje odnajdzie:


1. posiewy z kału, błon śluzowych, wydzielin 

2. badanie mikroskopowe krwi 
3. testy ELISA
4. test PCR
5. test Real-Time PCR 
6. Test wielogatunkowy na 6 gatunków Candida


Jakie jest postępowanie dietetyczne?

Na pewno należy pamiętać, że bardzo ważną rolę w procesie leczenia drożdżycy odgrywają leki przeciwgrzybicze, ale żeby odniosły pożądany skutek to muszą być dobrze dobrane. W tym celu bardzo często pobiera się wymazy np. z jamy ustnej i namnaża, tak by móc określić konkretnie jaki gatunek candidy należy zwalczyć.

Początkowa faza leczenia może być bardzo trudna dla pacjenta, gdyż grzyby produkują toksyny a co za tym idzie zatruwają organizm. Po podaniu leków przeciwgrzybiczych oraz wyeliminowaniu produktów, które są dla nich pożywką następuje oczyszczanie organizmu. Toksyny muszą w jakiś sposób opuścić organizm, więc często pojawiają się różnego rodzaju dolegliwości np. bóle głowy, wysypki, krostki na skórze itd.

Po drugie potrzebna jest dieta, w tej chorobie jest niezmiernie istotna.
Głównym zaleceniem w kandydozie jest eliminacja (szczególnie na początku) produktów, które są źródłem cukrów prostych, produktów wysokoprzetworzonych oraz produktów o wysokim IG.

Co za tym idzie należy wycofać cukier, miody, słodycze, wyroby z mąki pszennej, owoce, biały ryż, produkty konserwowe. Zwraca się również dużą uwagę na eliminację produktów, które zawierają laktozę, czyli np. mleka. Z reguły produkty mleczne fermentowane jak np. jogurt nie powinny wywoływać dolegliwości, poza tym są źródłem dobrych kultur bakterii, które są bardzo pożądane. Poza tym należy wycofać z diety drożdże, co wiąże się również z odstawieniem wszelkich produktów na ich bazie, czyli np. wypieków, produktów ciastkarskich, wina itd. Warto również wycofać kawę, czarną herbatę oraz sosy, których często używamy jak np. ketchup (dużo cukru), musztardy i dipy.
Czasami w pierwszym etapie leczenia stosuje się dietę bezglutenową i bezlaktozową. 

Co zatem powinno znaleźć się w diecie?

Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie pod względem energetycznym i odżywczym. Musi być jak najbardziej naturalna, zresztą po wyeliminowaniu w/w składników to raczej musi taka być, ważne jest by pamiętać o błonniku, którego nie może w diecie zabraknąć, gdyż pomoże w usunięciu złogów w jelitach. Znajdziecie go m.in. w warzywach oraz produktach pełnoziarnistych.
Bardzo ważne jest stosowanie probiotyków również tych naturalnych jak jogurty i kefiry(oczywiście jeśli są dobrze tolerowane). Należy jednak pamiętać, że gdy kupujemy je w sklepie to tak naprawdę nie mamy gwarancji, co do ilości kultur bakterii. Poza tym, gdy zostawimy takie przetwory w lodówce na dłużej, to na pewno nie będzie już po nich śladu. 
Probiotyki w tabletkach bierzcie wg wskazań na opakowaniu i nie popijajcie ich w żadnym wypadku ciepłymi płynami, bo te bakterie są bardzo delikatne i wrażliwe.
Ważne są również prebiotyki, które stymulują wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej.

Należy pamiętać o kwasach omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je w olejach tłoczonych na zimno tj. oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy itd.

Pamiętajcie również, by spożywać dużo wody mineralnej, która sprzyja wypłukiwaniu toksyn z organizmu.

Przy kandydozie odporność chorego jest niska, dlatego wskazane są wszelkie zabiegi, które ją stymulują. Oprócz dietetycznych przesłanek należy pamiętać o aktywności fizycznej, która ją na pewno wzmocni. Mówi się, że w kandydozie dobrze sprawdzi się również czosnek czy aloes.

Jeśli macie do mnie jakieś pytania to piszcie w komentarzach, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam Was,
Beata

__________________
PIŚMIENNICTWO:

Shirley Trickett, Jak pokonać kandydozę?, wyd. PZWL

Instytut Mikroekologii: Poradnik o diagnozowaniu i leczeniu grzybic wywoływanych przez drożdżaki z rodzaju Candida. http://www.instytut-mikroekologii.pl/wp
content/uploads/2012/08/KyberMyk_pacjent.pdf [dostęp: 13-11-2013r.]





6 komentarze:

  1. co u niektórych trzeba wykluczyć również orzechy, sery pleśniowe, żółte i kiełki, głównie ze względu na proces produkcji czy możliwość osiadania na nich pleśni.
    Super artykuł, bardzo przydatny:) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziękuję, w sumie całkowicie mi to umknęło. Z drugiej strony orzechy zawierają kwasy omega-3 i teoretycznie powinny pomagać, ale faktycznie może na nich osiadać pleśń..

      Usuń
  2. Warto wspomnieć o ksylitolu (cukrze z brzozy) ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy artykuł jest jak najbardziej za większą ilością wpisów naukowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatko, możesz mi podać jakąś literaturę, która tłumaczy, dlaczego nie wolno spożywać produktów przygotowanych z udziałem Saccharomyces przy Kandydozie? Bo przyznaję, że przeszukiwałam PubMed, ale nie znalazłam tam wytłumaczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio na zajęciach rozmawialiśmy z lekarzami o tym, że o kandydozie nie ma wielu konkretnych badań, dlatego pewnie nic nie możesz znaleźć. Poszperam i zapytam koleżanki, która trochę bardziej zainteresowała się kandydozą i napiszę, jeśli będzie coś wiedzieć :)

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )