30 października 2013

TAPENADA Z CZARNYCH OLIWEK

07:15

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was krótki przepis na tapenadę z czarnych oliwek. Myślę, że mogę użyć takiej nazwy : )

Zapraszam!



Przygotowanie pasty jest bardzo proste.

Składniki na 2-3 porcje:

-oliwki czarne drylowane bez zalewy - 100g 
-czosnek - ząbek
-zioła prowansalskie ( ja dałam jeszcze rozmaryn)
-oliwa z oliwek - łyżka

Przygotowanie:

Są dwa sposoby. Jeśli lubimy gładką pastę to należy wszystkie składniki przełożyć do miksera i zmiksować. Ja jednak wolę, gdy wyczuwalne są małe kawałeczki oliwek, dlatego pokroiłam je drobno, rozdrobniłam czosnek, dodałam zioła i oliwę z oliwek. Wszystko roztłukłam tłuczkiem, choć jeśli macie moździerz to możecie go użyć.

Smacznego!

Beata



2 komentarze:

  1. super przepis! zrobię po weekendzie na pewno, bo już ostatnio nie wiem co jeść do chleba - ciągle tylko pasty z grochu, fasoli i soczewicy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Mam dość dziwne pytanie: dlaczego należy ważyć się z gołymi stopami? ;)

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )