13 sierpnia 2013

FOOD FORUM - CZASOPISMO SPECJALISTYCZNE O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

07:00

Share it Please
Witajcie!

Bardzo często pytacie mnie o czasopisma o żywieniu, ale bardziej specjalistyczne i poruszające bardziej złożone tematy. W weekend za sprawą mojego gościa (dziękuję Piotrek) miałam okazję przyjrzeć się dokładnie FOOD FORUM. Jeśli chcecie wiedzieć, co o nim myślę, to czytajcie dalej ; )



Zazwyczaj podchodziłam dość sceptycznie do czasopism żywieniowych, szczególnie tych, które można zakupić w kiosku. Taką prasą interesowałam się przed studiami a im dalej w las tym informacje były zbyt ogólne a jeszcze częściej z błędami. Właściwie to były tylko zbiory ciekawostek pod postacią gazety, jednak kupowałam je czasami jeszcze ze względu na przepisy na odchudzone dania : )

Gdy rozpoczęłam studia przerzuciłam się na czytanie numerów Bromatologii i Chemii Toksykologicznej, Medycyny Praktycznej oraz Żywność.Nauka.Technologia. Brakowało mi jakiegoś takiego specjalistycznego magazynu a tu proszę jest. Wiosną tego roku wydano pierwszy numer FOOD FORUM.

Jest to kwartalnik, który możemy zakupić w Empiku lub zamówić sobie prenumeratę papierową lub elektroniczną, czyli od wyboru do koloru.

Gdy ten numer wpadł mi w ręce pierwszą rzeczą, którą sprawdziłam był skład redakcyjny, który bardzo mnie ucieszył, tym bardziej, że z niektórymi współtwórcami czasopisma miałam przyjemność mieć zajęcia.
Następnym krokiem było przyjrzenie się spisowi treści i okładce a tam same smaczki, zresztą jak sami widzicie na zdjęciu:
-Co dietetyk może mieć w gabinecie?
-Jajo, czyli naturalny lek.
-Żywienie na choroba nowotworowa.

Oczywiście mam świadomość, że wiele osób interesujących się żywieniem posiada sporą wiedzę na tematy poruszone w tym czasopiśmie, ale cieszy mnie to, że będzie pewne rzetelne źródło, które będzie zbierało te wszystkie ciekawostki, nowości i specjalistyczna wiedzę w jednym miejscu.

W tym numerze znajdziecie również artykuły o żywieniu w przewlekłej chorobie nerek, żywieniu sportowców z nastawieniem na sporty walki, o kandydozie, przegląd diet świata, o antyoksydantach, o żywności funkcjonalne i wiele wiele innych.
Numer jest naprawdę pokaźny i jest kilka naprawdę dobrych artykułów.

Oczywiście znalazły się również tematy, które mnie mniej zainteresowały, głównie ze względu na to, ze akurat tej dziedzinie żywienia przyglądałam się już dokładnie i dany tekst akurat nic nowego nie wniósł, ale były również takie, które naprawdę miałam ochotę przeczytać i to zrobiłam ; )

Oprócz żywienia sportowców, moją uwagę zwrócił również tekst z przeglądem diet świata przygotowany okiem dietetyka i wskazanie tych potencjalnie najlepszych i najzdrowszych.
Ciekawie przygotowane były również teksty o żywieniu w różnych jednostkach chorobowych, jednak akurat te miałam dobrze omówione podczas studiów jak i poza nimi a wiedzę  i tak zdążyło już zweryfikować życie : )
Zainteresował mnie również artykuł o jajkach i projekt OVOCURA (jajka nowej generacj)i. Więcej o tym projekcie możecie przeczytać sobie na przykład tu.

W tym numerze znajdziecie również informacje z psychologii żywienia a dokładniej o otyłości i skutkach z nią związanych, ale właśnie z psycho-socjologicznego punktu widzenia, no i o celiakii, włącznie z rozpiską dozwolonych, niedozwolonych produktów itd.

Szczerze polecam, naprawdę dobre czasopismo i mam nadzieję, że utrzyma się na rynku i będzie cieszyć się sporym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dietetyków wciąż przybywa a świadomość Polaków w dziedzinie żywienia jest coraz większa (wciąż za mała, ale widać jakiś progres).

A Wy czytaliście FOOD FORUM? Jakie były Wasze wrażenia?

Pozdrawiam Was,
Beata.

9 komentarze:

  1. U nas na studiach (CM UJ) ta gazeta jest bardzo krytykowana i absolutnie nie zalecana do czytania. Według prowadzących zarówno z CM UJ jak i z UR jest tam masa plotek, niesprawdzonych informacji i czerpania źródeł z niecertyfikowanych badań.. Poza oklepanymi wiadomościami, które znajdziemy w pierwszym lepszym magazynie dla kobiet.

    Sama ostatnio uczestniczyłam w dyskusji o tej gazecie - na temat właśnie jajek, które 'specjaliści' zalecają tam w liczbie kilkunastu czy kilkudziesięciu tygodniowo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te artykuły, które przejrzałam nie wydały mi się złe. A co do jajek i spożywania ich w tak dużych ilościach, to też jestem przeciwna,ale projekt ovocura mnie zaciekawił.

      Może podeszłam do tego czasopisma zbyt pobłażliwie ze względu na niektórych z autorów, których kojarzę przynajmniej z widzenia luz z zajęć.

      Następny numer w takim razie przejrzę dokładniej i najwyżej dodam aktualizację posta :)

      Usuń
    2. Witam, trochę nas dziwi, że nasz tytuł był krytykowany i nie zalecany, bo.... ukazały się dopiero dwa numery (w momencie, w którym Anonimowy pisał swój post - jeden numer, w kwietniu). Między kwietniem a czerwcem, a więc końcem roku akademickiego, informacja o naszym tytule dotarła do wykładowców, a oni zdążyli się zapoznać z pismem i wyrazić swoją opinię? Poza tym pod naszymi artykułami podajemy źródła, literaturę itp. Może Anonimowy lub wykładowcy nas z kimś mylą? Pozdrawiamy - redakcja Food Forum.

      Usuń
  2. Ja również jestem na CM UJ, ale na pierwszym roku i nikt nic nie wspominał o tym czasopiśmie. Sama zaprenumerowałam z ciekawości. Co do spożywania jajek, to któryś z prowadzących wspomniał kiedyś, że tak naprawdę żadne z badań do końca nie potwierdziły, czy jeść czy nie jeść jajek. Prawdę mówiąc, ciężko mi po 1 roku stwierdzić, co jest dokładnie poprawne, a co nie w tym magazynie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to czasopismo to taka lekka odskocznia od książek( dietetyka na UMLub), jednak podchodzę do niego bardziej jako cos do poczytania niż rzetelne źródło informacji. Natomiast jeśli chodzi o kupno tego czasopisma przez przeciętnego Polaka, bedzie ciężko - podrzucałam najbliżzym i niesety nikogo nie zainteresowały te artykuły, ze względu na bardzo naukowy charakter. Jest to czasopismo dla żywieniowców, ale niestety dla laików będzie za 'ciężkie'.
    Zobczymy natomiast jak inne numery, nie można ocenić dokładnie czasopisma po 1 wydaniu. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem dietetykiem od 5 lat, a Food Forum zobaczyłam niedawno w Empiku. Muszę powiedzieć, że zainteresowało mnie 80 proc. artykułów. Co do jajka, , to z tego co widziałam, nikt nie zaleca jedzenia kilkudziesięciu jaj miesięcznie. To jest - jak widzę - opis ciekawego projektu. Co do pisma, to znam także wielu autorów, bo miałam z nimi wykłady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie zalecaliśmy jedzenia kilkudziesięciu jaj miesięcznie. Prof. Trziszka mówi jedynie, że dwa jaja dziennie każdemu dobrze zrobią, pod warunkiem, że nie jest się obciążonym genetycznie hipercholesterolemią i nie ma się problemów z alergią na białko. Zapraszamy do wnikliwego czytania i polemizowania z treściami zawartymi w artykułach na naszym profilu facebookowym i na naszej stronie internetowej. Pozdrawiamy, Food Forum.

      Usuń
  5. Super wpis. Nie wiedziałam o tym czasopiśmie, ale teraz napewno się z nim zapoznam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogólnie rzecz biorąc ciężko o dobre jakościowo czasopismo żywieniowe. Przyglądałem się kilku i miałem spore zastrzeżenia co do jakości artykułów.

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )