26 sierpnia 2013

CHIPSY Z BIAŁEJ RZODKWI

15:51

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was przepis na kolejne warzywne chipsy, tym razem z białej rzodkwi. Zapraszam!


Składniki:

-biała rzodkiew - u mnie warzywo długości około 30cm
-bazylia suszona, cząber
-sól, pieprz
-olej rzepakowy- łyżka

Przygotowanie:

1. Rzodkiew myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy za pomocą krajalnicy na cienkie plastry, max 0,5 cm.
2. Warzywo przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, chipsy układamy jedną warstwą na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze ok. 20-25 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy chipsy przez ok. 1 h. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawimy chipsy, aż piekarnik wystygnie.
Jedna uwaga na koniec: co jakiś czas należy zwrócić uwagę na chipsy, bo łatwo się przypiekają a spalone będą niedobre :) Gdyby po całym procesie chipsy były niedosuszone to trzeba wydłużyć czas suszenia.

Pozdrawiam Was,
Beata

8 komentarze:

  1. ciekawe, z rzodkwi jeszcze nie robiłam chipsów

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy możesz polecić jakieś książki, które w prosty i jasny sposób przedstawiałyby podstawowe pojęcia z zakresu dietetyki? Zaczynam teraz klasę maturalną, po maturze chciałabym pójść właśnie na dietetykę, także byłabym wdzięczna za polecenie jakichś pozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że odpowiednia byłaby książka Gawęckiego tom I - Podstawy nauki o żywieniu. Bardzo często używa się jej na początku studiów :)

      Usuń
  3. Te chipsy mnie zaintrygowały, nie pomyślałabym, że można je zrobić z białej rzodkwi...

    OdpowiedzUsuń
  4. można oliwe z oliwek zamiast rzepakowego? wiem, że nie powinno się na oliwie smażyć, a jak z pieczeniem w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie nie powinno smażyć się na oliwe z oliwek tłoczonej na zimno ze względu na wysoką temperaturę, która niekorzystnie wpływa na produkt, tak samo jest z pieczeniem w piekarniku. Myślę, że olej z wytłoków oliwek byłby lepszy lub tradycyjny olej rzepakowy.

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )