26 lipca 2013

DROŻDŻOWE PIEROGI ŻYTNIE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

08:00

Share it Please
Witajcie!

Zgodnie z obietnicą mam dzisiaj dla Was przepis na drożdżowe pierogi żytnie ze szpinakiem. 
Zapraszam!




Drożdżowe pierogi są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy chcieliby zrobić poprzednie "ślimaczki" ze szpinakiem, ale nie mają wałka.
Idealnie nadają się na obiad, jak i na II śniadanie czy przekąskę w podróży.

Jeden pieróg drożdżowy to 200 kcal.

Co będzie potrzebne? (8 sztuk)

CIASTO:

-mąka żytnia u mnie typ 1150- 400g
-drożdże instant- 7g
-jajko r.L
-woda- ok. 250ml 
-oliwa z oliwek - łyżka
-sól

FARSZ:

-szpinak w brykiecie - 300g (można użyć świeżego)
-czosnek- 2 ząbki
-ser feta- 50g
-pieprz

Jak przygotować?

1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Następnie dolewamy do niej stopniowo ciepłą wodę i wbijamy jajko.
Zagniatamy na gładką masę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (30-40min).

* ilość wody zależy od wodochłonności mąki. Ciasto ma być elastyczne, ale dość zbite.

2. W garnku dusimy szpinak, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną fetę, mieszamy.

3. Gdy ciasto nieco wyrośnie, zagniatamy je szybko i dzielimy na 8 kawałków. Rozpłaszczamy je lekko, tak by przybrały kształt koła. 

4. Na środek każdego koła kładziemy nadzienie szpinakowe, składamy ciasto na pół i sklejamy tak jak pierogi. 

5. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20-25 min, aż ciasto się upiecze.

Gotowe!

Napiszcie mi później czy Wam smakowało.

Pozdrawiam Was,
Beata

2 komentarze:

  1. Nie mam drożdży instant, ale mam zwykłe w kostce. Ile musiałabym ich dać, aby pierogi wyszły?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj bierze sie 2x wiecej. Polecam ok. 15-20 gram.

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )