18 lipca 2013

CIASTO MARCHEWKOWE BEZ MĄKI I CUKRU

17:45

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was ciasto, jak to na prawdziwego łasucha przystało. Jednak jak wiecie, staram się szukać alternatyw dla tradycyjnych ciast, tak by trochę zmniejszyć ich kaloryczność i jednocześnie zmaksymalizować wartość odżywczą.
Tym razem padło na ciasto marchewkowe, które upiekłam bez użycia mąki i cukru. W dużej mierze bazowałam na przepisie, który znalazłam na blogu Grochem o Garnek.



SKŁADNIKI NA CIASTO O ŚREDNICY 25 cm:

-marchew - 3 szt
-jajka r.L - 3 szt
-migdały- 200g
-płatki owsiane- 200g
-olej rzepakowy- 50ml
-ekstrakt waniliowy- kilka kropli
-soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
-miód- 70ml
-cynamon

KREM NA WIERZCH CIASTA:

-twaróg chudy- 200g
-miód- 30ml
-banan

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane i migdały mielimy na pył. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Olej miksujemy z miodem, następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt i kontynuujemy miksowanie. 
3. Następnie dodajemy marchew, pył migdałowy i owsiany wymieszany z sodą oraz cynamon. Mieszamy za pomocą łyżki. 
4. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 40 min w temp. 180 st. C (wkładamy do nagrzanego piekarnika).


Krem przygotowujemy miksując ze sobą twaróg z bananem i miodem. Gdyby całość była zbyt sucha można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Gdy ciasto wystygnie smarujemy je po wierzchu kremem i gotowe. Można ułożyć na nim owoce wg uznania. U mnie był to akurat winogron, bo miałam go w domu.




Napiszcie mi potem, czy Wam smakowało : )

Pozdrawiam Was,
Beata

13 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, szczególnie ze alternatywny w stosunku do tradycyjnych wypieków:-) pozdrawiamy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre, nie jadłam tak całkiem bez mąki ani cukru żadnego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej no, genialność! to taka odchudzona-ulepszona wersja mojego ulubionego ciacha, jakie piekliśmy na zajęciach praktycznych z technologii potraw :)))
    na pewno wypróbuję. aleś mi smaka zrobiła ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy olej jest konieczny? można zamiast tego dodać jogurt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się, że jogurt niestety nie przejdzie. Potrzebny jest olej.

      Usuń
  5. Zamiast oleju jogurt?
    To nie przejdzie, ciasto potrzebuje tłuszczu, żeby rosnąć.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo bardzo podoba mi sie ten przepis! a czy ma Pani jakis pomysl na alternatywe dla migdalow? (200g mąki czy moze mniej jesli w ogole moze byc) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie celowo nie użyłam mąki, bo taki był cel. Jednak jak najbardziej z nią wyjdzie, można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, mąki owsianej lub nawet wymieszać mąkę pół na pół z otrębami. Myślę, że 150-200g wystarczy w zupełności. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. ciasto jest przeeeee pyszne ...uwielbiam ten przepis ....w polaczeniu z kremem z awokado,syropu klonowego i banana jest pycha .....

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile takie ciesto ma kalorii w 100gr?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto przepyszne!!!! Lekkie, migdalowe i po zjedzeniu nie ma szoku cukrowego! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. wypróbowałam przepis - dla mnie za suche.
    marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat takie lubię :) Zawsze można przełożyć je takim samym kremem, co jest na wierzchu :)

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )