12 czerwca 2013

ŻYTNIE PODPŁOMYKI Z SALSĄ POMIDOROWĄ

09:00

Share it Please
Witajcie!

Dziś obiecany post o żytnich podpłomykach i pikantnej salsie pomidorowej. Zapraszam serdecznie!




Co będzie potrzebne?

PODPŁOMYKI:

-mąka żytnia typ 1150- 400g
-mąka pszenna- do podsypywania
-ciepła woda- 200ml
-sól- szczypta
-ewentualnie inne zioła- ja dałam rozmaryn
-olej rzepakowy- łyżka

Jak przygotować?

1. Łączymy ze sobą mąkę żytnią, ciepłą wodę, sól oraz inne zioła. Wyrabiamy ciasto, ma być zbite, ale najprawdopodobniej będzie kleić się do rąk.
2. Polewamy je olejem i jeszcze raz szybko wyrabiamy.
3. Oddzielamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, kładziemy na podsypanym mąką pszenną blacie i rozpłaszczamy na cienki owalny placek.
4. Podgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej beztłuszczowo placki z obu stron, po ok. 2 min z każdej ze stron, aż się zarumienią.




SALSA POMIDOROWA:

-pomidory w puszcze w kawałkach- pół opakowania
-czosnek- ząbek
-bazylia- kilka liści
-oregano
-papryczka chili- kawałek lub pieprz cayenne 
-sól
-oliwa z oliwek- łyżeczka

Jak zrobić?

Przekładamy pomidory do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, porwaną bazylię i oregano, pokrojoną drobno papryczkę oraz sól. Mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę z oliwek.


To wszystko na dziś. Jak spróbujecie, to napiszcie czy smakowało : )

Pozdrawiam Was,
Beata

1 komentarze:

  1. Podpłomyki najlepiej smakują na wyjazdach historycznych, pieczone na ognisku ;) Samo ich przygotowywanie też ma wtedy swój klimat.

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )