14 czerwca 2013

FOCACCIA Z POMIDORAMI, bo czasami chce się odmiany :)

09:00

Share it Please
Witajcie!

Nie wiem jak Wy, ale ja mam w życiu pewną zasadę, której staram się zawsze trzymać. Czasami nachodzi mnie ochota na coś zupełnie innego, na danie, które nie wpisuje się w moją codzienną dietę i nie jem go za często. W takim momencie zazwyczaj przygotowuje jakieś danie mączne, które uwielbiam, ale raczej nie jem ich często. Najczęściej wybór pada na pizzę lub jakiś inny wypiek, tym razem jest to focaccia z pomidorami. Robiłam ją pierwszy raz w życiu i wyszła smacznie, aczkolwiek następnym razem ją podrasuję przyprawami : )


Składniki:

-mąka pszenna- 400g
-ciepła woda- 150ml
-drożdże świeże- 15g
-oliwa z oliwek- 2 łyżki
-sól, rozmaryn, pieprz, oregano
-pomidor
-świeża bazylia, mięta


Jak przygotować?

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy ok. pół szklanki mąki pszennej. Mieszamy, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W większej misce łączymy ze sobą mąki, sól, suche przyprawy.
3. Gdy drożdże wyrosną dolewamy je do mieszanki mąk i przypraw i zagniatamy ciasto. Na koniec polewamy oliwą. Powinno być miękkie i odchodzić od dłoni.
4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na min. 30-40 minut.
5. Prostokątną blachę smarujemy oliwą, wykładamy na nią ciasto, rozkładamy równomiernie i wciskamy w nie pokrojone cienko pomidory. Następnie posypujemy bazylią, miętą, ewentualnie rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez ok. 20 min.


Gotowe :)

A Wy macie swoje ulubione dania, które przygotowujecie gdy macie zły humor i chcecie sobie poprawić nastrój?

Pozdrawiam Was,
Beata

2 komentarze:

  1. Polecam focaccie z czerwoną cebulą i solą morską , też pycha;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam focaccię. Jak dla mnie - lepsze od pizzy ;)
    http://www.kuchennerecepty.blogspot.com/2014/07/focaccia.html

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )