11 maja 2013

LODOWY DESER BANANOWY

09:41

Share it Please
Witajcie!

Dziś chciałam Wam pokazać, w jaki sposób przygotowałam sobie  mój deser lodowy. Niestety lody nie są, aż tak puszyste jak przy użyciu maszynki, ale na pewno bardzo smaczne.




Co będzie potrzebne?

-gęsty jogurt naturalny (np. gęsta Bakoma lub jogurt grecki)
-banan- 2 szt
-łyżka miodu (można pominąć, ale mi się trafiły akurat nieco cierpkie egzemplarze banana)
-sok malinowy

Jak wykonać?

1. Przygotowujemy foremki. W moim przypadku są to silikonowe formy, których zazwyczaj używam do pieczenia ciasteczek.

2. W blenderze miksujemy ze sobą banany z jogurtem i miodem. Następnie przelewamy masę do foremek.

3. Po brzegach foremki dodajemy trochę soku malinowego i robimy esy floresy za pomocą wykałaczki.

4. Wkładamy do zamrażarki na ok. 3h ( w połowie tego czasu można zamieszać masę w foremkach i tym sposobem uzyskacie lody o lepszej konsystencji, ale za to nie będą już wyglądały tak gładko. Decyzja należy do Was : ) )

To już wszystko na dziś.

Pozdrawiam Was,

Beata

9 komentarze:

  1. Maszynka nie ma nic do puszystości :) Dobrze dobrane składniki, a będą puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że jak się to jakoś dobrze napowietrzy to wtedy będą bardziej puszyste :)

      Usuń
  2. Musi być smaczne, cieszy oko w dodatku :) Ja uwielbiam sorbety na bazie samego mrożonego banana, melona i ewentualnie mleka - bez mrożenia. Lody domowe są cudowne i można łączyć smaki na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie, ale polaczenie jogurtu z owocami to chyba nie zadobra mieszanka,,,marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niby dlaczego? Przecież jest tyle jogurtów owocowych, więc chyba lepiej samodzielnie w domu zrobić taki deser.

      Usuń
    2. cześć Marta :) Dlaczego uważasz, że nie powinno łączyć się owoców z jogurtem?

      Usuń
    3. Bo jogurt to nabial, a owoce najlepiej jadac osobno,
      Adriana "przeciez tyle hamburgerow wokolo" nie wszystko co jest dostepne do jedzenia rzeczywiscie nadaje sie do jedzenia i jest dla nas zdrowe..
      Oozdrawiam marta

      Usuń
  4. Robię podobne, tylko dodaję jeszcze gałki muszkatołowej i cynamonu- niesamowicie pasują do bananów! a zamiast cukru pudru polewam gorzką czekoladą ... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo gałka i cynamon muszą nadawać temu wyrazistszy smak. Muszę spróbować :)

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )