19 kwietnia 2013

BOGACTWO BŁONNIKA, CZYLI PROSTE CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI

08:23

Share it Please
Witajcie!

Wczoraj wieczorem pomyślałam sobie, że upiekę na dziś pewne ciasto-eksperyment, miało mieć mało składników, być bez tłuszczu i na mące owsianej. Udało się, wyszła smaczna a'la babka owsiana.

Zapraszam!


Co będzie potrzebne?

-ok. 2 szkl samodzielnie wykonanej mąki owsianej (po prostu zmiksowałam płatki owsiane zwykłe na pył)
-2-3 łyżki otrębów
-jabłko - 2 szt
-cukier- pół szklanki (można spokojnie zastąpić stewią i piec ciasto w 180 st.C)
-jajko-2 szt
-proszek do pieczenia-łyżeczka bądź dwie
-szczypta soli
-ew. rodzynki/słonecznik


Wykonanie:

1. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski.
2. Dosypujemy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy cukier, otręby i ew. rodzynki i wszystko mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki ( można wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 45min w temperaturze 180-190st. C.

Gotowe!


Miłego dnia,
Beata.

18 komentarze:

  1. mega zdrowe ciasto! jestem pod wrażeniem!
    Czuję, że w ten albo następny weekend zaszaleję:),
    może tylko zamiast rodzynek dodam suszoną żurawinę.

    Pozdrawiam serdecznie - Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na informację, jak się udało i czy smakowało :)

      Usuń
  2. a mąkę owsianą można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko nie jest dostępna w każdym sklepie. W internecie jest jej więcej i jest w rozsądniejszych cenach. Kiedyś widziałam w TESCO, ale kosztowała 10zł za 500g :/

      Usuń
  3. ciekawa jestem czy może być miód zamiast cukru :-) bo tę stewię nie wiem gdzie dostać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewię można kupić wszędzie, gdzie jest stoisko ze zdrową żywnością. A zamiana cukru na miód to świetny pomysł, sama bym tak zrobiła, tylko nie miałam pod ręką :/

      Usuń
  4. podoba mi się takie owsiane ciacho - lubię zdrowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety nie mam czym zmielic płatków. czy zamiast mąki owsianej może być pelnoziarnista pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić mąkę owsianą lub w ostateczności zamienić ją na pszenną pełnoziarnistą.

      Usuń
  6. taką zdrową prostotę lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile sproszkowanej stewii dodać zamiast cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od poziomu słodkości jaki chcemy uzyskać. Stewia jest około 25 razy słodksza od cukru więc można przypuszczać, że dodanie ok. 4 łyżek wystarczy by ciasto było słodkie. Należy jednak pamiętać, żeby nie piec ciasta w temperaturze wyższej niż 180 st., bo inaczej stewia zrobi się gorzka.

      Usuń
  8. Witam :) Dzisiaj przetestowałam ten przepis. Ciasto w wygladzie po upieczeniu wygladało fantastycznie, a smakowało jeszcze lepiej. Zamiast cukru uzyłam miodu. Dodałam też orzechow. Trzymałam cisto troszke dłuzej, niż napisała pani w przepisie, jednak niestety ciasto w środku bylo nieco mokre. (UWIELBIAM ZAKALCE, WIEC Z CHECIĄ JE POCHŁONĘŁAM) Chciałam jednak sie dowiedziec gdzie mogłam popełnić bląd, i dlaczego nie wyszlo tak jak mialo? Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może połączenie orzechów z miodem dało taki efekt a może jabłka były zbyt soczyste i puściły zbyt wiele soku. Trudno mi stwierdzić na odległość niestety. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Tak czy siak dziękuje za odpowiedz. A ciasto napewno jeszcze zrobie ! :)

      Usuń
  9. W jakim rozmiarze była blaszka w której przygotowała Pani ciasto?
    Czy może być ta o wymiarach 280x235?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :)

      Przygotowywałam ciasto w okrągłej formie o średnicy 24cm :)

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )