4 marca 2013

POMARAŃCZOWY KOKTAJL RYŻOWY

09:46

Share it Please
Witajcie!

Dzisiaj obudziło mnie piękne słońce i dzień od razu wydał się piękniejszy ; ) A ja jest u Was?

Korzystając z okazji przypominam Wam o AKCJI- macie jeszcze 4 dni na zgłoszenia, a dziś zapraszam Was na POMARAŃCZOWE MLEKO RYŻOWE (koktajl).



Co będzie potrzebne?

-ryż biały- szklanka
-woda mineralna- 2 szklanki
-cukier brązowy-łyżka/ stewia
-ekstrakt z wanilii- 0,5-1 łyżeczka
-pomarańcza
-ew. olej rzepakowy- łyżeczka, dla lepszej konsystencji

Jak przygotować?

1. Ryż gotujemy do miękkości, następnie studzimy.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, za pierwszym razem tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Następnie otwieramy blender, zgarniamy pozostałości ze ścianek, mieszamy i ponownie blendujemy już na gładki płyn. Jeśli koktajl będzie za gęsty można dodać jeszcze odrobinę wody.

Gotowe! Zrobienie go nie zajmie Wam 5 minut, gdy macie pod ręką ugotowany ryż. Przyznam, że smak koktajlu mnie zaskoczył, jest naprawdę dobry i pożywny, no i lekkostrawny. 

Nie próbowałam go jeszcze zrobić z brązowym ryżem, ale jeśli wybierzemy jakiś dobrej jakości, to koktajl może mieć posmak orzecha, trzeba to wypróbować ; )

Pozdrawiam Was,
Beata

8 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł :) spróbuję na pewno. A możesz jeszcze napisać jaka jest kaloryczność na 100 ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na ryż kaloryczność nie jest bardzo niska, jest przeciętna moim zdaniem. Mój koktajl był dość gęsty, prawie jak deser, bo takie lubię, ale jeśli rozwodnisz to bardziej będzie miało mniej kalorii :)

      Mój koktajl z brązowym cukrem to ok. 90kcal/100ml

      Usuń
    2. Dzięki bardzo :) czyli jak wypiję 330 ml na drugie śniadanie lub kolację będzie idealnie :)

      Usuń
    3. Ja bym piła np. na II śniadanie czy Podwieczorek, bo na kolację to jednak dużo węglowodanów ze względu na ryż.

      Usuń
  2. smaczny pomysł! chyba wypróbuję;) bo brzmi rewelacyjnie:D

    Ciekawe, gdyby zamiast wody dodać mleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nad tym zastanawiałam, może być nawet smaczniejszy. Aczkolwiek taki z wodą mogą pić osoby z nietolerancją laktozy :)

      Usuń
  3. niby fajnie ale wydaje mi sie ze bialy ryz ma sladowe ilosci wlasciwosci odzywczych, ale moze sie myle, dietetykiem nie jestem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się, że można spróbować z brązowym ryżem, też powinien smakować :)

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )