14 marca 2013

DOMOWY SEREK: BANANOWY, STRACIATELLA

16:27

Share it Please
Witajcie!

Na początku chciałam się pochwalić, że liczba polubień "Z Pamiętnika Dietetyka" na Facebooku przekroczyła już 1.000 :) 
Dziękuję Wam bardzo!

Tematem dzisiejszego posta są domowe serki, naprawdę prosto je zrobić, a stanowią poważną konkurencję dla sklepowych serków homogenizowanych.

Po pierwsze nie mają barwników i innych sztucznych dodatków.

Po drugie są dobrym źródłem białka, bo zrobione są z twarogu.

Po trzecie to sami mamy wpływ na smak naszego serka, w ten sposób robiłam już serki truskawkowe, wieloowocowe, malinowe, czekoladowe, jagodowe, z jabłkowym musem i cynamonem i pewnie jeszcze kilka smaków by się znalazło.

Zapraszam!



CO BĘDZIE POTRZEBNE?

Składniki bazowe:

-100g twarogu chudego na 1 serek
-2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego

Składniki dodatkowe:

Serek bananowy:

-banan-100g



Serek straciatella:

-czekolada gorzka- 1-2 kostki
-cukier z wanilią-łyżeczka (można zastąpić brązowym cukrem lub stewią, z miodem nie próbowałam, może dawać charakterystyczny dla niego posmak)


Serek z musem jabłkowym:

-jabłko
-cukier z cynamonem-łyżeczka

Mus jabłkowy: jabłko obieramy, odcinamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku, przykrywamy i dusimy, aż jabłka się rozpadną, w tym momencie można dodać cynamonu i cukru.


PRZYGOTOWANIE:

Jest niezmiernie łatwe, a jedyną problematyczną kwestią może być nieposiadanie blendera, gdyż to z jego pomocą uzyskujemy gładką konsystencję.

Składniki bazowe należy umieścić w blenderze i dobrze zmiksować, gdyby ser był za bardzo zbity można dolać więcej mleka lub jogurtu. Następnie dokładamy składniki dodatkowe, ewentualnie cukier/stewię/miód i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania pożądanej wielkości owoców. W przypadku serka straciatella lepiej po zmiksowaniu składników bazowych, zetrzeć bezpośrednio czekoladę do masy i dobrze wymieszać.

Banalna propozycja, ale może ktoś z niej skorzysta, a uważam, że warto, gdyż smak jest jak dla mnie dużo bardziej wyrazistszy niż w produktach kupnych. Zresztą sprawdźcie sami i powiedzcie mi, czy Wam smakuje czy nie :)

Pozdrawiam Was,
Beata.





14 komentarze:

  1. No i takie serki są najlepsze :) Bez żadnej chemii i "ulepszaczy", które zapewniają jedynie kłopoty z wątrobą i sztuczny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza tym można zrobić takie fajne kompozycje smakowe jak np. serek jagodowo-bananowy, truskawkowo-bananowy, waniliowy z ekstraktem z wanilii, migdałowy, jest tyle możliwości :)

      Usuń
    2. Jeśli jem serki smakowe to tylko takie :)

      Usuń
  2. a ile w takim np. serku z musem jabłkowym jest kalorii? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz policzymy:
      -jabłko bez ogryzka-ok.75kcal
      -cukier brązowy -łyżeczka-ok.16kcal
      -cynamon-śladowe ilości
      -twaróg-100g-98kcal
      -mleko 1,5%- 50ml- ok.20kcal
      RAZEM: 210kcal, wagowo to będzie pewnie ponad 200g serka bez dodatków i sztucznych barwników :)

      Usuń
  3. Pyszny pomysł, jak tylko zrobię sobie twarożek, to spróbuję straciatelle i może z malinami .... mniam !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sobie właśnie dziś rano zrobiłam ananasowy. Tylko nie z twarogu i jogurtu, tylko serka chudego "Emilki". Nawet chciałam na bloga wrzucić, ale akurat rozładował mi się aparat, a czekać nie dałam rady ;) I teraz już nie wrzucę, bo będzie, że plagiat ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wrzucać, bo na ananasowy nie wpadłam :)

      Usuń
  5. a można użyć twarogu półtłustego, bo chudy jest dla mnie za suchy i bez smaku. czy wtedy serek będzie miał dużo więcej kalorii ?
    ]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można użyć, wszystko zależy od preferencji smakowych. Generalnie różnica w kcal to ok. 25kcal na 100g, więc nie jest duża :)

      Usuń
  6. łatwy i zdrowy sposób na pyszny serek domowy - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, ja najbardziej lubię wersję z ketchupem i dodatkiem pieprzu, albo pieprzem i dodatkiem ketchupu.

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )