16 marca 2013

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

20:31

Share it Please
Witajcie!

Ten tydzień to dla mnie jakiś okres eksperymentów, wczoraj babka ziemniaczana a dziś masło orzechowe.

Nie chwaląc się wyszło świetnie, gładkie, pachnące i mocnooo orzechowe :)

Masło orzechowe, tak jak orzechy w czystej postaci zawiera głównie tłuszcze nienasycone i dużo przeciwutleniaczy, pomimo, że tak jak orzechy jest zaliczane do produktów kalorycznych, to jego właściwości zdrowotne powinny nas przekonać do skuszenia się na odrobinkę (mam tu na myśli raczej naturalne masła orzechowe niż te, które możecie znaleźć na sklepowych półkach).

Pamiętajcie tylko, że masło orzechowe z racji, że powstało z orzechów może powodować objawy alergiczne u osób na nie uczulonych!




Co będzie potrzebne?

-orzechy ziemne "fistaszki":- ilość zależy od Was, na słoiczek ok. 200g potrzebujecie ok. 500g orzechów(mniej więcej)
-szczypta soli

Jak zrobić?

1. Orzechy pozbawiamy łupinek, następnie prażymy na patelni lub w piekarniku, aż się zarumienią.
2. Następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy kilka minut, aż uzyskamy gładką konsystencję. Masę można wymieszać podczas miksowania, żeby całość była aksamitnie gładka.

UWAGA: jeśli nie macie malaksera, możecie użyć blendera lub zwykłego miksera, ale po prażeniu należy ostudzone orzechy umieścić w woreczku, zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa, a następnie ten drobny pył miksować, aż będzie gładki.

W ten sam sposób możecie przygotować masło migdałowe, moim kolejnym eksperymentem będzie masło słonecznikowe, zobaczymy, czy wyjdzie :)


Lubicie masło orzechowe?

Pozdrawiam Was,
Beata

19 komentarze:

  1. Ja już kiedyś robiłam masło słonecznikowe wyszło obłędnie dobre:) tylko ja miksowałam w blenderze i nie było łatwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym "obłędnie" to mnie zachęciłaś już na starcie :)

      Usuń
  2. Zaraz zaraz...masło orzechowe robimy z samych orzechów? tylko orzechy i sól? i nic więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) W diecie na masę czasami używa się jeszcze dodatkowo oleju, ale normalnie nie ma takiej potrzeby :)

      Usuń
  3. Ale jak zmiksuje orzechy to nie powstanie taka płynna błyszcząca masa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo miksowałąm juz kiedys orzechy i konsystencja była bardziej proszkowa..

    OdpowiedzUsuń
  5. To z czego korzystam to chyba bardziej blender..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie swoje masło zrobiłam w blenderze, takim najzwyczajniejszym. Najpierw zmiażdżyłam orzechy tłuczkiem a potem miksowałam 5-6 min, mieszając w trakcie i dostałam to, co jest na zdjęciu :)

      Usuń
  6. chyba jutro spróbuje:) dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, niedawno też zrobiłam sobie spory słoiczek i wyjadamy łychą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. masło orzechowe - domowe , pycha !!! *-*

    OdpowiedzUsuń
  9. Mikser nie podołał taki podwójny siekacz też nie, blender od obciążenia się popsuł, może pycha ale koszt eksperymentu przewyższył wartość efektu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój po roztłuczeniu orzechów tłuczkiem świetnie dał sobie radę, ale to pewnie zależy również od jego mocy... Przykro mi, że tak się stało.

      Usuń
  10. aż trudno mi uwierzyć, że tylko tyle trzeba do zrobienia masła orzechowego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię masł orzechowe. Jednak robią je trzeba pamiętac by robic przerwy i dac blenderowi odpoczać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę zrobić takie domowe masełko, wygląda pysznie, jak narazie to mam zapas po tygodniu amerykańskim w lidlu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie myslalam ze to takie proste!

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )