7 stycznia 2013

HRECZNIAKI Z SOSEM POMIDOROWYM I PEKINKĄ

08:31

Share it Please
Witajcie po weekendzie!

Jak Wam minął czas? Jak idzie dotrzymywanie postanowień noworocznych?

Przygotowałam dla Was dzisiaj danie idealne na zimę, bo bazujące na kaszy gryczanej i do tego sałatkę z kapusty pekińskiej : )

Hreczniaki to świetna alternatywa dla zwykłej kaszy, w tej wersji smakuje ona również osobom, które nie są jej zwolennikami :) Połączenie sypkiej kaszy z lekko roztopionym białym serem i podsmażoną cebulką jest naprawdę smaczne. Ja przygotowałam do tego jeszcze najprostszy sos pomidorowy, ale równie dobrze będą smakować np. z pieczarkowym.



Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
-200g sera białego chudego
-jajo
-cebula
-3 łyżki oleju
-sól, pieprz, ew. natka pietruszki, szczypiorek, co lubimy : )
-bułka tarta do obtoczenia


Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Wsypujemy do większej miski i studzimy.
2. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Następnie dokładamy do kaszy.
3. Dodajemy ser, wbijamy jajo, dodajemy przyprawy. Mieszamy.
4. Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na brązowy kolor na rozgrzanej patelni.


Sos pomidorowy:

Składniki:

-pasta pomidorowa-500g (taka w kartoniku)
-cebula
-czosnek
-bazylia, sól, pieprz, łyżka cukru
-łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
2. Następnie solimy, dodajemy pieprzu, bazylię i lekko podsmażamy, żeby uwolnić aromat.
3. Dolewamy pastę pomidorową i podgrzewamy. Następnie wciskamy czosnek, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy.


Pierwsza część obiadu gotowa, teraz przejdźmy do pekinki. Niestety zdjęcie nie odda Wam smaku, a szkoda, bo jest to kwintesencja powiedzenia, że w prostocie tkwi siła. Te kilka składników smakuje razem naprawdę dobrze : )


 Składniki:

-ok. 800 g kapusty pekińskiej
-cebula duża
-dip do sałatek np. ziołowy, w zdrowszej wersji zastępuję go ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem : )
-2 łyżki majonezu - w zdrowszej wersji daje go mniej i mieszam z gęstym jogurtem.

Przygotowanie:

1. Pekinkę kroimy w paski, im cieńsze tym lepsze :)
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty.
3. Posypujemy dipem, dodajemy majonez i dobrze mieszamy. Chłodzimy w lodówce i gotowe!


Robiliście kiedyś hreczniaki? Może znacie jakieś wariacje na ten temat?

Pozdrawiam Was,
Beata.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )