5 września 2012

Sos pieczarkowy

17:42

Share it Please

Witajcie!

 Dziś tak na szybko chciałam Wam pokazać prosty sos. Idealny do mięs, ziemniaków, kaszy czy wczorajszych kopytek.


Składniki:

-pieczarki- 1kg
-cebula- średniej wielkości
-olej rzepakowy- łyżka
-śmietana 18% lub jogurt naturalny gęsty- 2 łyżki
-mąka pszenna- 1 łyżka
-sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyszczamy i  kroimy w cienkie paski.
2. Rozgrzewamy dużą patelnię z olejem. Następnie dokładamy pieczarki i przesmażamy.
3. Następnie dorzucamy cebulę i jeszcze chwilę smażymy.
4. Całość przyprawiamy i przykrywamy patelnię,
5. Gdy pieczarki będą już miękkie przygotowujemy "mieszankę zagęszczającą". Mieszamy razem śmietanę z mąką pszenną i odrobiną wody. Następnie dolewamy do mieszanki trochę gorącego płynu z pieczarek, mieszamy i wlewamy powolni na patelnię, ciągle mieszając.
6. Całość gotujemy jeszcze chwilę i gotowe ; )

Smacznego!

Beata




1 komentarze:

  1. Stare, ale jare;) Z tą różnicą, że ja najpierw przesmażam cebulę. Potem czuć "ten smaczek" i sos jest wyrazistszy. F.

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )