15 sierpnia 2012

Wege leczo

22:04

Share it Please


Witajcie!

Dziś szybciutki post o papryce, której jest teraz dużo w sklepach, dlatego to odpowiednia pora na leczo.

Co będzie potrzebne (składniki na 3-4 osoby):

-papryka czerwona-kilogram
-papryka zielona- kilogram
-pieczarki-pół kg
-cebula- 3 duże sztuki
-oliwa 
-czosnek-3 ząbki
-przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, papryka słodka
-koncentrat-50g
-ew. ogórek konserwowy

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie, następnie dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. 
2.Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Dokładamy do cebuli, dorzucamy 2 liście laurowe. Dusimy, często mieszając.
3.Na patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki. Dorzucamy do papryki i podlewamy 1-2 szklankami wody.
4. Na patelni po pieczarkach przesmażamy koncentrat z przyprawami i gdy warzywa będą już miękkie dokładamy do leczo.

Gotowe!

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, całość zajęła mi ok.45min razem z pokrojeniem i umyciem warzyw.

Porcja leczo ma ok. 200kcal.

Ps.Uważajcie, by papryka się nie rozgotowała, bo zacznie od niej odchodzić skórka i całość stanie się wręcz niejadalna.

A Wy jak przygotowujecie leczo? Znacie jakieś fajne przepisy na leczo z cukinii?

Pozdrawiam
Beata



2 komentarze:

  1. Właśnie,właśnie leczo jest idealne na taką pogodę tymbardziej że teraz mamy sezon na wszelkie warzywa i leczo można zrobić ze wszystkiego :). W Pani przepisie brakuje mi właśnie cukinii którą lubię tylko w leczu :). Czasami zamiast koncentratu za którym nie przepadam,dodaje kilka świeżych pomidorków. Pani przepis napewno wypróbuje!!:-).

    Pozdrawiam !:)

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )