18 czerwca 2012

Faszerowana cukinia

14:24

Share it Please
Witajcie:)

Dziś mega szybki i prosty przepis na pożywne i niskokaloryczne danie.



Wartość energetyczna (bez sosu czosnkowego): 250kcal
B: 15g
WW: 20g
T: 12g

Składniki:
-cukinia- ok. 400g po odkrojeniu niejadalnych części
-pieczarki świeże- 4szt
-cebula- mała
-olej rzepakowy-łyżeczka
-ser żółty pełnotłusty- plaster-25g
-przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona słodka
-ew.czosnek

Przygotowanie:

1.Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, tak, by powstało coś w rodzaju łódeczki :)
2.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3.Pieczarki oczyszczamy i kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Następnie dorzucamy je do cebuli.
4.Kroimy wydrążony miąższ cukinii i również dodajemy do smażących się składników.
5.Całość doprawiamy.
6.Gdy składniki są już usmażone, bierzemy połówki cukinii (można je posypać bułką tartą lub kaszą manną, by uniknąć nadmiaru soków),napełniamy je masą, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st.C) i pieczemy, aż ser się rozpuści.

Gotowe :)

Smacznego!

Pozdrawiam
Becia


3 komentarze:

  1. zapiekane warzywa są świetne pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, choć dla mnie wszystko, co ma w swoim składzie zapieczony ser, musi być dobre :)

      Usuń
  2. Piękna ta cukinia :) Moja patelnia jest do niczego i łyżeczka oleju to zawsze za mało, ale odkąd przeczytałam, że 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie omega-3 przestałam się tym szczególnie przejmować ;) ślinka mi pociekła...

    OdpowiedzUsuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )