3 czerwca 2012

Fantazyjne naleśniki

19:09

Share it Please
Za oknami szaro, buro i ponuro, dlatego mam nadzieję, że zdjęcia naleśników, które niedawno przygotowałam umilą Wam ten niedzielny wieczór.



Wykonanie takich naleśników jest bardzo proste, wystarczy teflonowa patelnia, gęste ciasto na naleśniki (prawie takie jak na racuchy : D ), szpryca i odrobina fantazji :)

Przepis na ciasto naleśnikowe jest pewnie każdemu znany, ja zastosowałam następującą proporcję:
szklanka mąki na pół szklanki mleka, pół szklanki wody, jajo i łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 30 min do lodówki, by jeszcze zgęstniało. W razie gdyby po tym czasie było nadal zbyt leiste wystarczy dodać trochę mąki - jednak trzeba zrobić to z umiarem, by ciasto nie było zbyt gumowe i twarde.

Moja rada: jeśli chcecie uzyskać kolorowe naleśniki wystarczy do ciasta dosypać odrobinę kisielu w proszku.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, lejąc ciasto ze szprycy wprost na patelnie, formując przy tym pożądane kształty.

Miłej zabawy :)






6 komentarze:

  1. ale fajny pomysł, taki banalny i oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Prostota przede wszystkim :D

      Usuń
  2. Rewelacyjny pomysł, wyglądają jak koronkowe:) widziałam kiedyś podobne, tyle, że ciasto wylewane było na patelnię z butelki po keczupie. Twoje są śliczne. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pomysł z butelką po ketchupie wydaje się być nawet lepszy od szprycy, bo łatwiej byłoby malować po patelni :)

      Usuń
  3. bardzo fajnie wyszło! już parę razy się przymierzałam do zrobienia doodle pancakes, ale się kończyło fiaskiem za każdym razem, chyba muszę poćwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekretem pewnie jest konsystencja ciasta, musi być dostatecznie gęste, by nie pływało, no i mocno rozgrzana patelnia, by zaraz po nałożeniu na nią masy, szybko się smażyły.

      Usuń

Na naszym blogu mówimy sobie po imieniu : )